Kolor pomarańczowy, dynie, wrzosy i inne dekoracje zdominowały naszą szkołę. W ostatnim tygodniu od poniedziałku do piątku z inicjatywy Samorządu Uczniowskiego celebrowaliśmy Tydzień Dyni. Nasze sale lekcyjne zostały barwnie przyozdobione, a na godzinach wychowawczych konsumowaliśmy ciasta, babeczki dyniowe, pianki, ciasteczka, dżemy, chleb dyniowy, czekoladę z pestkami dyni i żurawiną oraz nasiona dyni.
Ponadto rozmawialiśmy o właściwościach zdrowotnych tego jesiennego warzywa oraz wykonywaliśmy quizy z wiedzy o dyni. W piątek wielu uczniów przyszło do szkoły ubranych na pomarańczowo, korzystając tym samym z przywileju „niepytania” tego dnia.
Do akcji włączyli się również nauczyciele różnych przedmiotów. Na przykład p. Patrycja Marciniak w klasach 7 na lekcjach chemii przeprowadziła dyniowe eksperymenty. Dzieci wykonały dyniowy wulkan oraz sprawdziły zawartość tłuszczów w pestkach dyni. Podczas zajęć uczniowie utrwalili zasady bezpiecznego przeprowadzania doświadczeń chemicznych oraz ćwiczyli efektywność współpracy w grupie.
Szkolne koło dziennikarskie w piątek podsumowało Tydzień Dyni, wykonując fotografie oraz kręcąc krótki film, prezentujący udekorowane sale. To był barwny i smaczny tydzień!
Samorząd Uczniowski, z opiekunami p. Anną Gajzler i p. Małgorzatą Jackowską bardzo dziękuje za tak entuzjastyczne włączenie się w obchody Tygodnia Dyni!