Pachnie naleśnikami…

Dziś przyłączyliśmy się do Francuzów, Belgów i Szwajcarów, wspólnie świętując #DzieńNaleśnika. Zadbaliśmy, aby były przede wszystkim zdrowe i wartościowe.

Czy wiecie, że jeśli chcemy zapewnić sobie powodzenie, podczas smażenia naleśnika należy patelnię trzymać w jednej ręce, a w drugiej monetę. Oczywiście, naleśnik trzeba przewrócić w powietrzu J

Dziś odbyły się pikniki z #naleśnik iem w roli głównej z literaturą w tle, lekcje języka angielskiego z grami integracyjno – edukacyjnymi o… naleśniku, a na przerwach zapach naleśnika czuć było w powietrzu.

Podczas wydarzenia wykorzystano sprzęt z #LaboratoriaPrzyszłości

Poniżej zdjęcia Waszych naleśników. Na który macie ochotę?

Ciekawostki:

Choć za twórców współczesnych naleśników uważają się Włosi, sztukę ich przyrządzania do perfekcji opanowali Francuzi. Nie bez przyczyny cienkie i chrupiące naleśniki, jakie znamy także z polskich domów, nazywamy właśnie francuskimi – w opozycji do naleśników amerykańskich, czyli puszystych pancakes.

Wasze przepisy na zdrowe naleśniki:

Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem

250 ml wody, 250 ml mleka, 400 gr. rozdrobnionego szpinaku, 250 gr. mąki pszennej, 2 jajka , 2 łyżki oleju,1 łyżeczkę soli, masło do natłuszczenia patelni. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto odstawić na 15 minut. Smażyć na średnim ogniu. Nadzienie : serek śmietankowy , szczypiorek , pieprz.

Skip to content