Pachnie naleśnikami…
Dziś przyłączyliśmy się do Francuzów, Belgów i Szwajcarów, wspólnie świętując #DzieńNaleśnika. Zadbaliśmy, aby były przede wszystkim zdrowe i wartościowe.
Czy wiecie, że jeśli chcemy zapewnić sobie powodzenie, podczas smażenia naleśnika należy patelnię trzymać w jednej ręce, a w drugiej monetę. Oczywiście, naleśnik trzeba przewrócić w powietrzu J
Dziś odbyły się pikniki z #naleśnik iem w roli głównej z literaturą w tle, lekcje języka angielskiego z grami integracyjno – edukacyjnymi o… naleśniku, a na przerwach zapach naleśnika czuć było w powietrzu.
Podczas wydarzenia wykorzystano sprzęt z #LaboratoriaPrzyszłości
Poniżej zdjęcia Waszych naleśników. Na który macie ochotę?
Ciekawostki:
Choć za twórców współczesnych naleśników uważają się Włosi, sztukę ich przyrządzania do perfekcji opanowali Francuzi. Nie bez przyczyny cienkie i chrupiące naleśniki, jakie znamy także z polskich domów, nazywamy właśnie francuskimi – w opozycji do naleśników amerykańskich, czyli puszystych pancakes.
Wasze przepisy na zdrowe naleśniki:
Zielone naleśniki z serkiem i szczypiorkiem
250 ml wody, 250 ml mleka, 400 gr. rozdrobnionego szpinaku, 250 gr. mąki pszennej, 2 jajka , 2 łyżki oleju,1 łyżeczkę soli, masło do natłuszczenia patelni. Wszystkie składniki połączyć. Ciasto odstawić na 15 minut. Smażyć na średnim ogniu. Nadzienie : serek śmietankowy , szczypiorek , pieprz.